Missie, Visie en Strategie (M-V-S)

Wellicht de meest onderschatte waarden in de dagelijkse bedrijfsvoering.

Even opfrissen… de theorie:

De missie, visie en strategie zijn de kapstok voor iedere onderneming. 

Hierin is samenvattend vastgelegd: 

  • wat de organisatie hun markt en omgeving als toegevoegde waarde willen bieden (bestaansdoel) 
  • wie de organisatie wil zijn
  • waar ze over wat langere termijn willen staan
  • hoe ze dat willen gaan bereiken. 


(Klik hier voor een uitgebreidere uitleg)


Als interimmer vraag ik mijn opdrachtgevers altijd wat de missie, visie en strategie is van de onderneming waar ik word ingezet, ook als ik hem al gevonden heb op hun website. Dat kan leiden tot verschillende reacties: 
1. “die hebben we niet echt geformuleerd” 
2. “die kun je vinden op de website”
3. Ik krijg een uitgebreide en trotse uiteenzetting van deze visie, missie en strategie.  
4. “dat is niet zo relevant voor de opdracht”.


Die eerste reactie verbaas ik me over en spreek ik uit. Om maar wat metaforen te gebruiken: Je kan de kapstok wel in je hoofd hebben maar waar zet je hem neer? Hoe zorg je ervoor dat anderen hun jasje ook aan jouw kapstok hangen en hem niet aan een andere kapstok hangen of erger, ergens in de hoek smijten? Hoe houd je focus en laat je je niet (af)leiden door de dagelijkse beslommeringen? Hoe maak je gezamenlijk weloverwogen beslissingen? Ofwel, hoe stuur je het schip op koers naar de juiste haven en houd je het kompas in de hand?

Het werkt pas als iedereen weet waar je voor staat, waar je naar toe wilt en hoe je dat wilt bereiken en dat onderschrijft ten aanzien van hun belang, toch?

De tweede reactie toont weinig betrokkenheid of onderschat het belang van dit onderwerp. 
De derde is een goede start en reden tot doorvragen.

Die vierde reactie is natuurlijk ook een interessante: Hoewel ik snap dat, indien er een duidelijke opdrachtomschrijving ligt, ik ook prima mijn werk kan doen om de in de omschrijving gestelde doelstelling te behalen, ben ik van mening dat ik tijdens de uitvoering van die opdracht met meer elementen te maken krijg dan alleen de uiteindelijke opdracht- of projectdoelstelling. Dat het op de weg om die doelstelling te behalen ook relevant is hoe je die behaald.

Ik geef dan vaak aan dat ik het belangrijk vind om alles wat mijn teamleden en ik doen en de manier waarop we dat doen, te kunnen toetsen op bijdrage aan de M-V-S.

Na deze uitleg zie ik vaak een lichtje in de ogen van de ontvanger als “hmm, hij heeft een punt”, soms gevolgd door een eye-opener als “maar hoe doen mijn medewerkers dat nu dan?”  


De containerbegrippen en algemene beschrijvingen die vaak genoemd worden in de visie en missie zijn niet voor iedere stakeholder of medewerker eenvoudig te vertalen naar hun dagelijkse werkzaamheden of hun belang. Bij het opstellen van de MVS moet rekening gehouden worden met de aanvullende taak om het ook daadwerkelijk te implementeren.

Hoe borg je dat iedereen bijdraagt aan het uitgestippelde pad (de strategie) dat moet leiden tot blijvend succes. En hoe krijg je dit van theorie (papieren tijger) naar praktijk (DNA)?

Dit geldt niet alleen voor medewerkers. Er zijn meer belangrijke stakeholders waarvoor de M-V-S van wezenlijk belang is.

Wie overigens denkt dat dit alleen in het MKB vaak onderbelicht is, heeft het mis. Ook veel "corporates" stoeien ermee om dit te borgen in de organisatie.


In deze serie neem ik u graag mee in het belang van M-V-S voor alle elementen van de bedrijfsvoering. Dit doe ik vanuit het perspectief van verschillende belanghebbenden waarmee ieder bedrijf te maken heeft om zodoende de relevantie voor succes te onderschrijven. Spoiler: iedereen heeft een significant belang! 


👥 De DGA 

🤝 De mede-aandeelhouder 

🛍️ De klant 

💰 De investeerder 

🔗 De leverancier 

🧑🤝🧑 De medewerker (algemeen)

💼 De verkoper 

🏷️ De inkoper 

📈 De marketing & communicatie medewerker 

🗂️ De HR-medewerker


Bent u degene die trots kan vertellen over uw Missie, Visie en Strategie en bent u tevreden over de borging hiervan in uw organisatie (DNA)? Ik connect graag met u om uw best practices te beluisteren en daarmee anderen te helpen.

Bent u degene die na het lezen van dit artikel denkt: “Hmm, hij heeft een punt” en vraagt u zich af: Is de M-V-S goed geborgd in mijn organisatie? Neem dan contact met me op en laten we samen onderzoeken hoe we theorie naar praktijk kunnen brengen en welke tools hierbij helpen.


Mocht u denken iemand anders hiermee te kunnen helpen dan kunt u dit artikel natuurlijk altijd delen. 


Robin Huisman

GoConsultancy.nl
bel of mail